Je open relatie geheim en betrapt op Second Love. Wat nu?

Betrapt op Second Love

Mijn man zit ineens rechtop achter de computer. Hij is een relaxte dater, die gewoon zijn foto op verschillende datingsites heeft staan. Duidelijk herkenbaar. De kans dat hij ontdekt wordt is zo klein, zegt hij. Die kleine kans op ontdekking heeft nu plaatsgevonden, in de vorm van Ciska.

‘Ciska heeft mij ontdekt op Second Love.’ Ook al zegt hij het rustig en beheerst, ik schiet overeind van de bank.

‘Wat? Wanneer?’ Ik zit in mijn damage-control modus. Allemaal vragen schieten door mijn hoofd. Wie weet het? Wat deed zij op Second Love? Zou zij een geheim kunnen bewaren? Ik stel me de roddels al levendig voor.

Je raadt nooit wie ik net op een datingsite zag!
Nou?
Hans
Nee! Van Hans en Rhea? Dat meen je niet!

Dit nieuwtje gaat natuurlijk als een lopend vuurtje en voor je het weet wordt het verspreid via verschillende groeps-apps en komt het bij onze eigen kinderen terecht.

Laat het nog niet zover zijn, schiet het door me heen. Wij zijn nog niet zover.

‘Ze heeft me nog maar net een berichtje gestuurd. Echt net,’ zegt mijn man.
‘Wat moeten haar vertellen hoe het zit.’
‘Ja, maar kan zij een geheim bewaren?’
Mijn man denkt net als ik. Zo goed kennen we haar eigenlijk niet. Haar echtgenoot wel. Hij is een goede vriend van mijn man.
‘Kun je haar man niet even bellen, om te vragen of zij iemand is die een geheim kan bewaren?’
‘Pfff, ze wonen nu net apart. Ik weet niet of hij op dit moment ook nog maar iets positiefs over haar zal zeggen.’
‘Dus als hij zegt dat ze een geheim kan bewaren, dan weten we zéker dat het zo is. En jij hebt gelijk een vriend met wie je over onze open relatie kan praten.’ Ik klink zakelijker en nuchterder dan ik me voel.

Tien minuten later heeft mijn man de man van Ciska gesproken. ‘Ciska kan een geheim bewaren. Ik bel haar zo om het even uit te leggen,’ zegt hij met een zucht van opluchting.

6 geheimen over geheimen

Geheimen: niemand heeft het erover, maar iedereen heeft ze. John Caughlin heeft onderzoek gedaan naar geheimen en geeft de volgende motieven aan, waarom mensen iets geheimhouden:

 1. Het vermijden van negatieve oordelen van anderen.
  Collega’s, leidinggevenden, ouders op het schoolplein, vrienden en familie. Geroddel of openlijke afkeuring kunnen stellen maar ook hun kinderen raken.
 2. Het voorkomen dat anderen stress ervaren of zich zorgen maken.
  Hierbij staat het beschermen van de kinderen bovenaan, hoewel in mijn praktijk stellen ook willen voorkomen dat hun ouders zich zorgen maken.
 3. Het behouden van harmonieuze relaties met anderen.
  Vrienden en kennissen kunnen ineens bang zijn dat hun partner verleid wordt, en omgekeerd kunnen stellen in een open relatie ook bang zijn, dat hun partner verleid wordt. Wanneer een onbekende van Second Love met je wil daten, voelt dat toch anders dan wanneer de beste vriend van je man avances maakt.
 4. Niet genoeg vertrouwen hebben dat je het onderwerp goed zou kunnen bespreken.
  ‘Jullie hebben alles al: goede baan, leuke kinderen, mooi huis, liefdevolle relatie. Waarom moet het nog meer zijn?’ Of het onbegrip bij jaloezie en andere stressvolle emoties
  ‘Maar jullie hebben toch een open relatie?’
 5. Uit angst dat degene aan wie je het vertelt, het verder zal vertellen.
  Niet onterecht. Uit onderzoek blijkt dat 50 – 75% van de geheimen worden doorverteld.Een reden die niet uit het onderzoek van Caughlin naar voren komt, maar die in mijn praktijk ook wel genoemd wordt is een zesde reden:
 6. Als bescherming van de eigen relatie.
  Het eerst rustig samen willen ontdekken wat een open relatie met je doet, voordat je het verder vertelt.

Je open relatie geheimhouden heeft voor- en nadelen. Het is fijn om samen met je partner een geheimpje te hebben. Het verbindt. Het is iets van jullie samen wat niemand mag weten. Naar de kinderen toe voelt het ook rustig en veilig. Maar als je in de fase van ruzies en jaloezie zit, dan kun je je ook eenzaam voelen en alleen. De meeste stellen in een open relatie hebben iemand die het weet, iemand die ze vertrouwen en die niet oordelend is. In mijn praktijk merk ik dat vrouwen dit eerder doen dan mannen en hier ook meer behoefte aan hebben. Vaak is dat een goede vriendin waar ze niet regelmatig mee te maken hebben.

Strategieën als je ontdekt dreigt te worden:

Maar geheimen kúnnen natuurlijk ontdekt worden. Stellen die een open relatie geheimhouden, zullen de volgende voorbeelden vast herkennen.
Je wandelt met je minnaar door de Albert Heijn om samen boodschappen te doen en ziet een collega. Je verlaat het huis van je minnares net wanneer een vriend met de kinderen langsrijdt.

Wat doe je dan?

 1. Je partner bellen.
  Dit is wat de meeste stellen als eerste doen, als die mogelijkheid er is. Het is leuk, spannend, stout, en… je partner is (als buitenstaander) vaak rustiger, waardoor de situatie in perspectief kan worden geplaatst. Heeft een ander je wel gezien of dénk je dat alleen? En als een bekende je gezien heeft, wat heeft hij/zij dan eigenlijk gezien?
  Pas als je er echt op aangesproken wordt dan volgen de volgende alternatieven:
 2. Een geloofwaardige smoes bedenken.
  ‘Ik bracht even wat spullen voor de juffendag.’
 3. De waarheid als een grapje vertellen:

‘Ik stap uit het huis van mijn minnares, nou goed?’

 1. In de aanval gaan of afleiden.
  ‘Wat ik hier doe? Wat doe jij hier?’
 2. Gewoon vertellen.
  Als je op heterdaad betrapt bent door iemand die je kan vertrouwen is dat een goede optie. Een open relatie is niet direct een belastend geheim. Het is eerder iets smeuïgs. De meeste mensen begrijpen heel goed dat je het voor jezelf wil houden. Zeker als je het toelicht. Maar zoals ik al eerder zei: houd er wel rekening mee, dat in 50-75% van de gevallen het geheim wordt doorverteld. De mens houdt nu eenmaal van roddelen.

‘Baal je ervan?’ Mijn minnaar kijkt me nieuwsgierig aan als ik hem het verhaal vertel. Ik weet het niet. De absurditeit van de situatie maakt dat ik in lachen uit wil barsten. Wat moet Ciska verbaasd zijn geweest.
‘Ach, zij zegt het tenminste nog. Als zij mijn man ontdekt heeft, dan zijn er vast nog veel meer die hem gespot hebben. Waarschijnlijk gonst het om ons heen van de geruchten, waar wij helemaal niets van weten. Allemaal mensen die ons geheim verder vertellen, onder het mom dat het wel geheim moet blijven.’
Hij moet lachen. Ik ook. Het zij zo. Het is gebeurd, ik kan er niets meer aan veranderen.
Het valt me nog mee, dat het nu pas – na vijf jaar – is gebeurd. Toch hoop ik zowel voor ons als voor de kinderen, dat het nog heel lang geheim mag blijven.

Herkennen jullie dit? Wat houden jullie geheim? En hoe gingen jullie ermee om, toen het ontdekt werd of toen het dreigde ontdekt te worden? Zoals altijd ben ik heel benieuwd naar jullie verhalen.

Met lieve groet,

Rhea Darens
EFT-relatietherapeut

2 gedachten over “Je open relatie geheim en betrapt op Second Love. Wat nu?

 1. Dorien

  oh en over geheimen!

  met name smeuiige geheimen…. grote kans dat die worden doorverteld. Ik ga uit van 99 procent kans.
  Als je echt een geheim wilt houden, dan moet je het tegen niemand vertellen.

 2. Dorien

  Mijn man staat met foto naam en toenaam op (sex-) datingsites en de kans dat hij wordt herkend lijkt me best wel groot, maar toch wel door gelijkgestemden denk ik.
  En voor de nieuwsgierigen…. of de roddelaars… ach… hebben zij ook een roddeltje. Leven en laten leven vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *