Wat vond je van mijn boek: Een open relatie niet voor watjes

Mijn boek is te bestellen bij bol.com en net zo makkelijk het bij lokale boekhandels. Ook zij bezorgen vaak gratis thuis. (Even een hart onder de riem voor deze beroepsgroep 🙂

Zegt het voort, zegt het voort

Zoals lezers van mijn blogs weten, werk ik onder een pseudoniem. Zo ook dit boek. Anonimiteit en Facebook/LinkedIn gaan echter niet samen. Ik mag hier niet op. Dit betekent dat ik alle hulp kan gebruiken.

Hoe kan je helpen

 1. Geef een mooie review over mijn bij bol.com of bij boekhandels
 2. Mijn boek is als een vaste tweet gekoppeld aan mijn profiel. Like of retweet mijn boek op Twitter: @openrelaties
 3. Vertel over mijn boek op andere fora (FB, LinkedIn, Viva, Polyamorie, maar denk bijvoorbeeld ook bij EFT-Nederland en andere relatietherapeuten, of bij universiteiten. Er is belangstelling dat ik een wetenschappelijke methode toepas bij non-monogame relaties)
 4. En natuurlijk, ga lekker vaak naar mijn website, dat alleen al helpt. Schrijf je ook nog een reactie, is het helemaal top.

En tot slot:

Ik zou het erg leuk vinden om in de reacties te horen wat jullie van mijn boek ‘Een open relatie niet voor watjes’ vonden en of het jullie ook iets heeft gebracht.

Met lieve groet,

Rhea Darens
Gevorderd EFT-relatietherapeut

Aanverwante artikelen

Ga de verbinding aan met Emotionally Focused Therapy

Hechtingsstijlen in een open relatie

Is de mens van nature monogaam?


15 gedachten over “Wat vond je van mijn boek: Een open relatie niet voor watjes

 1. Merle Hendriks

  Beste Rhea,

  Ter afsluiting van mijn opleiding als systeem therapeute ben ik bezig met met een scriptie over het thema open relaties omdat ik graag meer inzicht wil krijgen in dit thema en hopelijk meer mee kan werken in mijn vak als relatie en EFT therapeut. Er is eigenlijk vrij weinig literatuur te vinden over dit thema, jouw boek is een belangrijke bron. Graag zou ik in contact willen komen over wat literatuur suggesties. Of wellicht kan ik in mijn onderzoek verder doorpakken op onderwerpen die nog zijn blijven liggen? Ik kom heel graag in contact en zou graag wat concretere vragen op de mail willen zetten. Dank alvast! Groet, Merle

  1. Rhea Darens Bericht auteur

   Hallo Merle,
   Ik weet niet of het de bedoeling was om je vraag hier te stellen, in plaats van via een mail. Hoewel ik me natuurlijk zeer vereerd voel, dat je mijn boek als belangrijkste bron gebruikt bij je scriptie over open relaties. Je zal merken dat er een sterke systemische kant zit in mijn boek met de verschillende rollen en verantwoordelijkheden en met betrekking tot de verschillende relatiestructuren. De hingepartner (zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen), dat wil zeggen degene die in het midden staat van een V, is in mijn ogen de belangrijkste persoon, wanneer er ongemak ontstaat en deze draagt ook als eerste de verantwoordelijkheid om stappen te nemen om de situatie weer te herstellen. Elke verandering in rol en ook elke verandering in relatiestructuur kan tot een verstoring van de balans leiden die weer vereist dat er zorg en aandacht nodig is om de veilige balans weer terug te krijgen. Graag maak ik hier tijd voor vrij en praat ik hier verder over met je.
   Lieve groet,
   Rhea

 2. M

  Doordacht, makkelijk te lezen kortom ijzersterk.
  Enige aanvulling is extra informatie over de transitiefase. Vaak start dit wanneer je relatie op z’n gat ligt. Hoe bewust ben je hier allebei van en spreek je hierover. De één zit namelijk op een ander energie niveau als de ander en ziet het ook anders.

  1. Rhea Darens Bericht auteur

   Dank voor je reactie M en dat je deze moeite hebt genomen. Ik begrijp dat je hier wat meer voorbeelden bij had gezien. Een goed aandachtspunt. In mijn presentaties geef ik hier meer aandacht aan, omdat er in een non-monogame relatie meerdere transities kunnen zijn, al naargelang de relatievorm verandert. Ik zal kijken of ik in mijn podcast, waar ik nu mee bezig ben, hier meer aandacht aan kan besteden.

 3. Agor

  Een goed en praktisch boek over hoe een open relatie er in het echt uit ziet. Vanuit praktijk en ervaring geschreven en daarom zo heerlijk herkenbaar. Fijn om zelf te lezen of aan je geliefden, vrienden of geïnteresseerden te geven. Het maakt direct duidelijk wat een open relatie is en hoe je met elkaar om kan gaan.

  Het heeft mij geholpen mijn partner beter te begrijpen en wat subtieler te bewegen in mijn doen en laten. Wat mij betreft kan er niet genoeg over geschreven worden. Wat ik mis is de ervaring, tips en gevoelswereld vanuit een secundaire partner met alleen een primaire partner. Iemand die voor het eerst of al vaker met een open relatie te maken heeft gehad, krijgt het ook behoorlijk voor z’n kiezen. Het toesturen van dit boekje helpt in ieder geval 🙂

  Dank voor het delen van alle ervaringen en tips en ik zie het vervolg graag tegemoet.
  Zeker niet voor watjes.

 4. Stefan

  Rhea,
  Ik wil je bedanken voor jouw openhartige boek met duidelijk een andere boodschap dan dat ik tot nog toe meegekregen heb in beschikbare literatuur. Heel herkenbaar is wat jij ervaren hebt dat in de literatuur geschreven word over leren loslaten. In onze eigen zoektocht zijn we ook begonnen met dit leren loslaten, omdat dat het kader was dat we toen kenden. Gaandeweg ons proces kwamen wij steeds meer tot de conclusie dat er iets anders nodig was. Zo is jouw beschrijving waar je de EFT voor gebruikt is een feest van herkenning in hoe wij ons meer en meer met elkaar zijn gaan verhouden/ gedragen. Mijn opleiding tot systeemtherapeut loopt op zijn einde. Gedurende mijn opleiding hebben wij onze relatie open gemaakt wat een enorme kruisbestuiving geweest is qua persoonlijke ontwikkeling. Je hebt mij zeker geïnspireerd om mij juist ook op non monogame relaties te gaan richten in mijn toekomstige praktijk. En natuurlijk deel ik je boek onder docenten en mede studenten. Bedankt voor jouw geluid!

 5. René

  Beste Rhea, heb je boekje nu half uit, zinvol om te lezen. Wel vraag ik me af waar je je informatie over het bezoeken van parenclubs vandaan hebt, wij herkennen totaal niet dat je door wie dan ook maar gepushed zou worden om wat dan ook te doen. Voor de grootste groep die daar komt, is het plezier het open beleven van je sexualiteit met je eigen partner waar anderen bijzijn (en dit is al zoveel waard!), waarbij de deur naar meer weliswaar wel openstaat, maar het moet dan maar net klikken tussen vier mensen en dat gebeurt gewoon niet zo heel vaak – wat totaal geen probleem is!
  Succes, René

  1. Rhea Darens Bericht auteur

   Hi Rene, wat een belangrijke toevoeging. Klopt er hoort nooit gepushed te worden. Ik was in dit geval bij een Ladiesnight, dus alleen voor vrouwen. Daar ontmoette ik een andere vrouw, maar we waren allebei nog zeer verlegen. De vrouw die op ons afstapte, was duidelijk een hele ervaren vrouw. En je voelt heel scherp aan, ze was wat dominant en zelfs wat opdringerig. We hebben er geen last van gehad en de ervaring in de club was fijn. Maar als het een man was geweest die dit zo zou hebben aangepakt, dan was het voor mij een stuk onveiliger geweest en had ik me ook kwetsbaarder gevoeld. Daarmee onderschrijf ik helemaal jouw punt: pushen hoort nooit. Al is het nog zo goed bedoeld. Want de grens tussen onveilig en veilig is heel dun. En zoals het gezegde gaat: Alles wat kwetsbaar is is kostbaar 🙂
   Dus dank Rene.

 6. Gert-Jan Brandenburg

  Zojuist het boekje ‘Een open relatie, niet voor watjes’ van EFT-Relatietherapeut Myra Darens gelezen. Heel praktische informatie voor mensen die een open relatie overwegen, of deze bezig zijn vorm te geven.

  De therapie (Emotionally Focused Therapy) gaat uit van monogame relaties en legt de nadruk op emoties en hechtingsbehoeften die tussen partners een rol spelen.
  Kern van haar verhaal is die veilige hechting! Het toelaten van anderen, de wens om met meerderen (seksueel) verbonden te zijn, zal de onveiligheid alleen maar vergroten, met de negatieve gevolgen, zoals ruzies en verwijdering. De titel suggereert dat er veel issues zullen zijn die partners moeten doorwerken. Als ervaringsdeskundige legt Myra alles uit: wie er op de eerste plaats staat, wat de prijs kan zijn van een open relatie, welke emoties (m.n. angst en jaloezie) kunnen/zullen opspelen, wat je vooral wel en niet moet doen, praktische tips. Alles bespreken, steeds weer opnieuw en je vooral eerst afstemmen op je primaire relatie, is zo’n beetje de boodschap. Vanuit een gezonde, veilige band kun je de stap overwegen. Het boekje is vooral geen aanmoediging om maar losjes in open relaties te stappen.
  Ik ben net als Myra EFT-therapeut en geïnteresseerd in non-monogame relaties. Ik dacht dat ik onder collega’s de enige was, maar nu blijkt er een collega te zijn met wie ik het gedachtengoed deel en die dit ook nog eens op schrift heeft gezet!
  Een derde in het spel is een contra-indicatie voor therapie. Als vreemdgaan heimelijk gebeurt, deel ik dat uitgangspunt onverkort.
  Ook therapeuten die moeite hebben met of principieel tegen uitbreiding van een primaire relatie zijn, zouden tenminste kennis moeten nemen van dit boekje als professionele bagage. Non-monogame relaties waar wederzijdse instemming voor is (consensual non-monogamous relationships), zoals bijvoorbeeld open relaties, polyamorie en swingen komen nou eenmaal veel voor.

  1. Rhea Darens Bericht auteur

   Wat leuk, een reactie van een collega! Ik zag dat je ook een review bij bol.com hebt geplaatst. Dit helpt echt om mijn boek onder de aandacht te brengen.
   Dank je wel Gert-Jan!

  2. Finn

   Je boek: ‘Een open relatie niet voor watjes’

   Midden in een ervaring na een samen eet dans en sex date bestelde mijn partner dit boek.
   Ik heb het in een adem gelezen en gekleurd waar mijn aandacht en gevoel lag, vragen…

   Wat ik las en weet, het is niet eenvoudig, of het nu een gezamenlijke sex date is met zijn 3en, je chat met een ander buiten je relatie en uitdagend en Sexueel ben in deze contacten. De een het normaal vindt om te zoenen met een ander op de dansvloer of een date te hebben na een app contact waarbij niet duidelijk is wat de insteek is. Vriendschappelijk of uitdagend en wellicht zoenen of later Sexueel contact.

   Het was duidelijk, hulpzaam, eerlijk en leerzaam om het boek te lezen. Facetten als afspraken, luisteren, grenzen aangeven en respecteren, spreken mij aan. Een hulpboek om wanneer een open relatie of polyamoreuze relatie in een van de partners of beiden naar voren komen.

   Voor mij zelf, veel geaccepteerd waar ik eigenlijk nee tegen had willen zeggen. Gemis aan begrip en aandacht voor mijn gevoel en de aangegeven grenzen. Drank als excuus om de aangegeven grens bij sex met een ander toch door te zetten.
   De andere man had nul respect voor mijn verdriet en wat ik gevraagd had en aangegeven.

   Het gevoel dat ik onder druk ben gezet om ook te gaan zoenen en daten gaf mij boosheid.

   Of het hebben van een open relatie haalbaar is voor mij? Na alle ervaringen en het gevoel dat onze relatie niet op de belangrijkste plek staat. Er geen afspraken en rekening houden met elkaar gevoelens voldoende aanwezig was.
   Nee, ik twijfel nu ….

   Voel verdriet voor mijn keuze naar mijn partner.

 7. Dorien

  Jaaaa, gelezen! Een feest van herkenning!

  Ten eerste vind ik de titel echt heel goed, want zo is het ook, een open relatie is niet iets voor watjes.
  Ten tweede herken ik zo veel, van je website natuurlijk maar ook van je sessies.

  Ik ben best wel open (hoewel ons kind nog steeds niet op de hoogte is) en met name mannen willen best wel het naadje van de kous weten, hoe zit dat, hoe gaat dat bladiebla, en ze denken dat het hemel op aarde is, een open relatie. Ik zeg eigenlijk altijd dat een open relatie niet zaligmakend is, het heeft ons veel gekost om zo ver te komen als we zijn, het is zo gegroeid maar het was -en soms nog- ook echt wel gedoe! En je beschrijft helder hoe er mee om te gaan.

  Met name als je pas je huwelijk opent, lijkt het me een heel fijne leidraad.

  Mooi boek Rhea!

  1. Rhea Darens Bericht auteur

   Dorien, dank je wel voor je enthousiaste reactie! Heerlijk! Het is zo spannend en persoonlijk dit boek.
   Ik hoop oprecht dat stellen in een open relatie hier iets aan hebben. Dat is waarvoor ik dit heb gedaan.
   (P.S. En fijn dat jullie je weg nog steeds weten te vinden in dit gedoe).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *